Φόρμα επικοινωνίας

UX και UI σχεδιασμός σε ιστοσελίδες

WebAnalysis UI/UX Design

Σχεδιασμός UX /UI


UX και UI: Δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά στην πραγματικότητα σημαίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Λοιπόν, ποια είναι ακριβώς η διαφορά;

Έχουμε ακούσει όλες τις συνομιλίες, περπατώντας στους μοντέρνους δρόμους των τεχνολογικών πρωτευουσών του κόσμου, συζητήσεις σχετικά με το υπέροχο "UX" ενός προϊόντος ή το κακό "UI" ενός ιστότοπου. Δεν αποτελεί  μια μυστική γλώσσα την οποία δεν την γνωρίζετε αλλά αυτοί οι άνθρωποι αναφέρονται σε κάτι πολύ συγκεκριμένο.

 Αν θέλετε να μάθετε τι ακριβώς σημαίνει UX και UI και πώς επηρεάζουν την κατασκευή μιας ιστοσελίδας , έχετε φτάσει στο σωστό μέρος. Ακολουθεί μια ανάλυση του τι θα καλύψουμε σε αυτό το άρθρο. 

 

Σχεδιασμός UX/UI στην WebAnalysis


Ο σχεδιασμός UX αναφέρεται στον όρο (“User Experience design) ή "σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη", ενώ το UI (User Interface design) σημαίνει "σχεδίαση διεπαφής χρήστη". Και τα δύο στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για ένα προϊόν και συνεργάζονται στενά. Ωστόσο, παρά την επαγγελματική τους σχέση, οι ίδιοι οι ρόλοι είναι αρκετά διαφορετικοί, αναφερόμενοι σε πολύ διαφορετικές πτυχές της διαδικασίας ανάπτυξης προϊόντων και του σχεδιασμού. Προτού εξετάσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ UX και UI, ας καθορίσουμε πρώτα ότι στην WEBAnalysis βλέπουμε την κατασκευή μιας ιστοσελίδας ως "προϊόν ανάπτυξης". Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει κάθε όρος ξεχωριστά.  

 

Τι είναι ο σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη (UX);

 

Ο σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη είναι ένας ανθρώπινος πρώτος τρόπος σχεδιασμού προϊόντων. Η εμπειρία χρήστη περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασης του τελικού χρήστη με την εταιρεία, τις υπηρεσίες της και τα προϊόντα της.

ανεξάρτητα από το μέσο του, το UX Design περιλαμβάνει όλες τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενός δυνητικού ή ενεργού πελάτη και μιας εταιρείας. Ως επιστημονική διαδικασία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε. λάμπες του δρόμου, αυτοκίνητα, ράφια Ikea και ούτω καθεξής. Ωστόσο, παρά το ότι είναι ένας επιστημονικός όρος, η χρήση του από την αρχή ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε ψηφιακά πεδία. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η βιομηχανία τεχνολογίας άρχισε να ανατινάσσεται γύρω από την εποχή της εφεύρεσης του όρου, στα τέλη της δεκαετίας του 90. 


Ουσιαστικά, το UX ισχύει για οτιδήποτε μπορεί να βιώσει - είτε πρόκειται για ιστότοπο, καφετιέρα ή επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ. Το τμήμα «εμπειρία χρήστη» αναφέρεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ του χρήστη και ενός προϊόντος ή υπηρεσίας. Ο σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη, λοιπόν, λαμβάνει υπόψη όλα τα διαφορετικά στοιχεία που διαμορφώνουν αυτήν την εμπειρία. Ένας σχεδιαστής UX σκέφτεται πώς η εμπειρία κάνει τον χρήστη να αισθάνεται καλύτερα και πόσο εύκολο είναι για τον χρήστη να ολοκληρώσει τις επιθυμητές εργασίες του.

 

Τι είναι ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη (UI);

 

UI

Ενώ η εμπειρία του χρήστη είναι ένα σύνολο εργασιών που εστιάζονται στη βελτιστοποίηση ενός προϊόντος για αποτελεσματική και ευχάριστη χρήση, ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη είναι το συμπλήρωμά του, στην εμφάνιση και την αίσθηση, την παρουσίαση και τη διαδραστικότητα ενός προϊόντος.

Σε αντίθεση με το UX, ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη είναι ένας αυστηρά ψηφιακός όρος. Η διεπαφή χρήστη είναι το σημείο αλληλεπίδρασης μεταξύ του χρήστη και μιας ψηφιακής συσκευής ή προϊόντος - όπως η οθόνη αφής στο smartphone σας ή η επιφάνεια αφής που χρησιμοποιείτε για να επιλέξετε τον τύπο καφέ που θέλετε από τη μηχανή καφέ. 

Ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη είναι μια καθαρά ψηφιακή πρακτική. Λαμβάνει υπόψη όλα τα οπτικά, διαδραστικά στοιχεία μιας διεπαφής προϊόντος - συμπεριλαμβανομένων των κουμπιών, των εικονιδίων, του διαστήματος, της τυπογραφίας, των χρωμάτων και του σχεδιασμού απόκρισης.


    Ο στόχος του σχεδιασμού διεπαφής χρήστη είναι η οπτική καθοδήγηση του χρήστη μέσω της διεπαφής ενός προϊόντος. Είναι όλα σχετικά με τη δημιουργία μιας διαισθητικής εμπειρίας που δεν απαιτεί από τον χρήστη να σκέφτεται πάρα πολύ!


    Ο σχεδιασμός διεπαφής χρήστη μεταφέρει τα πλεονεκτήματα και τα οπτικά στοιχεία της μάρκας στη διεπαφή ενός προϊόντος, διασφαλίζοντας ότι το σχέδιο είναι συνεπές, συνεκτικό και αισθητικά ευχάριστο.


Στην WEbAnalysis δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στους δύο αυτούς σχεδιασμούς αφού η ιστοσελίδα σας, ως το τελικό προϊόν είναι αυτό που θα σας "εκπροσωπήσει" στον διαδικτυακό κόσμο

Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε ένα δωρεάν ραντεβού για να μάθετε περισσότερα για το πως μπορούμε να βελτιώσουμε και το δικό site ή το eshop σας.

 

© Copyright 2021 WebAnalysis.gr | All Rights Reserved.